Dişlerdeki renkleşmeler 2 ye ayrılmaktadır.
1- Diş diş yüzeyinin renkleşmeleri: Diş dış yüzey renkleşmelerinde etken olan maddeler: Sigara-Çay-Kahve ve bazı gıdalar diş yüzey renkleşmelerinden diş hekiminiz tarafından yapılan detertraj yani diştaşı temizliği sonucunda kurtulmanız mümkündür.
2- Dişin iç yüzeyinde yani özünde varolan renkleşmeler: Bu tip renkleşmeler dişlerin oluşumu esnasında meydana gelen ve fırçalamayla giderilemeyen renkleşmelerdir. Bu renkleşmeler kullanılan ilaçlara ve fazla flor alımına bağlı oluşabildiği gibi daha bir çok etken mevcuttur. Bu vakalarda hekiminizin uyguladiği detertraj işlemine ek olarak içinde çesitli kimyasal ajanlar bulunan ve bleaching işleminde kullanılan beyazlatma jelleri gerekmektedir.
Beyazlatma işlemi hastalara iki türlü uygulanabilmektedir.
a- Ev tipi beyazlatma: Bu yöntemde hastadan ölçü alınıp,kişiye özel dişlerinin üzerine takabilecegi ince plastik kalıplar hazirlanır ve hastaya nasil uygulanacağı anlatılır. Hasta bu kalıplarin içine koyduğu jeli evde kendi başına uygular. kullanılan maddenin yoğunluğuna ve doktorunun tavsiyesine bağlı günde 1 ila 6 saat olmak kaydıyla 1-2 hafta uygulama sürdürülür.
b- Ofis tipi beyazlatma: Muayenehanede hekiminiz tarafından yapılan beyazlatma işlemidir.Beyazlatici jeller hekim tarafından herbir dişe uygulanır ve kompozit dolgularda kullanılan ışık cihazi yardımıyla bu jellerin aktive olması saglanır. Yaklaşık 1,5-2 saat süren bu işlem sonrasında istenilen beyaz dişlere kavuşmak mümkündür.
|